2010. március 4., csütörtök

Amit minden meddő nőnek tudnia kell

1. Valójában senkit nem érdekel annyira a meddőségünk, mint bennünket.
Ne várjuk el távoli ismerőseinktől, hogy tapintatosak legyenek hozzánk, pláne ha nem is tudnak problémáinkról.
Ne várjuk el közeli ismerőseintől, hogy folyamatosan minden kezelésünket, diagnózisunkat, reményeinket fejben tartsák.
Ne várjuk el családtagjainktól, hogy a meddőség az ő életükben is központi szerepet játsszon.
Ne várjuk el párunktól, hogy meddő nőként gondolkozzon. Neki nem annyira testközeli érzés a meddőség, mint nekünk. Ettől még nagyon szeret bennünket, vágyik gyermekre, és kiváló apa lesz.

2. A többi csecsemő nem azért születik, hogy nekünk fájdalmat okozzon.

Noha minden egyes terhesség híre új késdöfés szívünkbe, ne felejtsük el, hogy a kismama nem tehet erről. Ne öntsük rá minden keserűségünket, sőt semmilyen keserűségünket ne öntsük rá. Neki most az ő terhessége a világ közepe, természetes, hogy nagyon boldog. Próbáljunk szívélyesen gratulálni, aztán legfeljebb meneküljünk el egy nyugodt helyre kisírni magunkat. A sírás a legjobb eszköz, amivel levezethetjük feszültségünket. És egy síró meddő nő rokonszenvesebb, mint egy kiállhatatlan meddő nő.

3. Nem mi vagyunk a legilletékesebbek meddőségi ügyekben.
Beszélgetés közben ne viselkedjünk úgy, mintha nálunk lenne a Meddő Bölcsek Köve. Egyfelől minden meddőség más, sőt kapásból duplán más. Másfelől könnyen lehet, hogy beszélgetőpartnerünk sokkal meddőbb meddő, mint mi magunk, csak ő nem vág fel rá. Ugye titeket is oktattak már ki dilettánsok? Ugye, hogy vacak érzés?

4. Nők vagyunk, aki gyerekre vágyik, és nem kismamák.
Csak a saját életünket keserítjük meg, ha úgy viselkedünk, mint akinél már útban a baba. Ne veszekedjünk párunkkal, ha a leendő gyerekszobát egyelőre dolgozónak szeretné használni. Foglaljuk le nyugodtan fél évvel későbbi nyaralásunkat. Ne nézegessünk babakocsikat a neten. Vagy legalábbis ne naponta. Vásároljunk jelenlegi méretünknek megfelelő ruhadarabokat. Igaz, hogy terhesség után fél számmal talán nagyobb lesz a lábunk, de ez nem ok arra, hogy már most lötyögő cipőket hordjunk.

5. Minden gyerek gyönyörű, még akkor is, ha nem a miénk.
Akár irigységből, akár elfojtott irigységből tennénk, ne kritizáljuk más gyermekét. Kritikának számít az is, ha nem veszünk tudomást a létezéséről. Ha a családban, vagy közvetlen környezetünkben baba születik, illik előbb-utóbb meglátogatni és agyba-főbe dícsérni. Ha nem tetszik a ded, hízeleghetünk magunknak azzal, hogy a miénk szebb lesz. Ha pechünkre valóban gyönyörű, akkor nyugtassunk meg magunkat, hogy nagy ló lesz már, amikor a miénk még csak édes csöppség. És meg is csúnyul, természetesen.

6. Mindenki úgy neveli a gyerekét, ahogyan jónak látja.
Sajnos bármennyire is a gyermeknevelés témaköre tölti ki gondolatainkat és könyvespolcunkat, nem vagyunk anyák, így nem csak, hogy (anyaságtól függetlenül) nincs jogunk beleszólni más dolgába, de ezt könnyen a fejünkhöz is vághatják. Még ha Ranschburg és Vekerdy kórusban sikítana is, mégha fekete teát adnak az újszülöttnek, kiflit a hathónaposnak, és játékkonzolt a kétévesnek, akkor is tartsuk meg magunknak véleményünket.

7. Az abortusz nem arra való, hogy kikészítsük magunkat rajta.

Hogy mire való, azt nem tudom pontosan, de ne feledjük: ahol 4-5 ember összegyűlik, ott legalább egy (akár elméleti szinten) abortuszpárti lesz. Ne feledjük, hogy mi jelenleg elfogultak vagyunk a tárgyban, és ne menjünk bele meddő (hehe) vitákba. Inkább tereljük el gyorsan a szót, ha ez a téma valahogy felvetődne.

8. Az életben nem a baba az egyetlen boldogság.
Persze a meddőséghez nyilván kapcsolódik egy gyermek utáni erős és kielégítetlen vágy, máskülönben nem derülne fény rá, de azért a próbálkozások között ne felejtsük el néha jól is érezni magunkat. Nem csak azért, mert ha jólérezzük magunkat, könnyebben teherbe is esünk, hanem, mert pár év múlva erre az időszakra nem mint a meddőségünk éveire, hanem mint a gyerek előtti utolsó "szabad" évekre fogunk visszagondolni. Rengeteg dolgot talán éppen ebben a hónapban csinálhatunk utoljára.

További olvasnivaló és segítség itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése