2010. március 27., szombat

Az a kilenc hónap...

A kisbaba kilenc hónapig lakik a mamája pocakjában, ezt minden óvodás tudja. Aki kicsit elkezd érdeklődni az ezotéria iránt, egyből felhívják rá a figyelmét: a menstruációs ciklus ideje egy, a várandósságé tíz holdhónap, vagyis 28, illetve 280 nap. Ha pedig orvosi szakcikkekben böngészünk a terhességről, akkor kiderül, hogy az emberi graviditás időtartama 266 nap, más cikkekben pedig 40 hét, ami viszont nem 266, hanem megint 280 nap. Hogy is van ez pontosan?

Az egyetlen fix pont egy női ciklusban annak első napja. Jele egyértelmű*, időpontilag jól datálható, és ilyenkor szinte biztosan tabula rasával indulunk**. Amik ezután következnek a fogantatás történetében (peteérés, tüszőrepedés, együttlét, megfoganás, beágyazódás), azoknak nincsen egyértelmű, világos, tiszta bizonyítékuk, és jó esetben két héttel később, tehát utólag válik bizonyossá, hogy a fogantatás valóban megtörtént. Más szóval, minden új ciklus kezdete egy új lehetőség a teherbeesésre, és a régi lehetőség lezárása is egyben.

Egy átlagos nőnek, amilyen nincs ugye, a ciklusa közepén, azaz 28 napos ciklusnál a 14-ik napon, azaz a második hét végén van tüszőrepedése. Mivel a kis tüszőcskét 24 órán belül meg kell termékenyíteni, különben elhal, szinte egyértelmű, hogyha ez a hónap kétcsíkos teszttel zárult, az elmaradt menstruáció napján éppen kéthetes a kis embrió-kezdemény. Viszont mivel a legtöbb nőnek nem 28 napos a ciklusa, vagy nem középidőben érik a tüszője, logikus, hogy nem egy ilyen feltételezett eseményhez kötik a szülés időpontját, mint a megfoganás, hanem az anya utolsó menstruációját veszik alapul.

Ettől az utolsó menstruációtól kell kiszámítani a 40 hetet, vagyis a 280 napot, amiből csak 266-ot töltünk ténylegesen terhesen. Aki lusta negyvenet lapozni a naptárban, az adjon hozzá az utolsó ciklusához 7 napot, majd vonjon le 3 hónapot, és megkapja a szülés várható időpontját. (Természetesen az évet is módosítani kell...) Aztán dicsekedjen el vele, hogy a Naegele-számítást használta.

Ha megvan a várható időpontunk, sem dőlhetünk nyugodtan hátra, (egyelőre) nem létező pocakunkat simogatva. A megjósolt napon csupán a szülések 10%-a következik be, 70% két héttel előbb vagy később, a maradék pedig javarészt a koraszülött-statisztikákat gyarapítja.

Még egy utolsó gondolat: orvosunk sosem tudománytalan hónapokban, hanem mindig hetekben fog velünk beszélgetni terhességi korunkról. Proaktívak ehhez hozzácsaphatják a betöltött napok számát is, mint én most, amikor 5+4 hetes, vagyis 5 hetes, és 4 napos terhes vagyok (ami kicsit vicces, mert jelölt napon én mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy most kezdődik a terhességi korom).





*Akinek mégsem az: élénpiros, friss vér.
**Értsd: nem vagyunk terhesek. Tudom, vannak akik terhesen is menstruálnak, de ez NEM általános.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése