2010. február 21., vasárnap

Használati utasítás meddő ismerősünkhöz

1. alapszabály: harminc körüli, pláne harmincon túli, rendezett párkapcsolatban élő hölgyismerősünk, ha még nem rendelkezik gyermekkel, valószínűleg nagyon azon van, hogy rendelkezzen végre vele. Ne kérdezzünk rá, mikor szeretnének gyereket, vagy hogy miért nincs gyerekük!*

2. alapszabály: ha már tudjuk egy bizonyos ismerősünkről, hogy gyermeket tervez, ne kérdezzünk rá kényszeresen pár hetente, hogy mi újság ezügyben. Ha közölnivalója lesz, úgyis egyből mondani fogja.

Kiegészítő szabályok:

Ne akarjunk meddőségről beszélgetni meddő ismerősünkkel. Gondoljunk arra, hogy ő elsősorban nő, és csak másod-, vagy inkább sokadsorban meddő. Kivétel ezalól, ha ő maga hozza szóba meddőségét.

Ne zárkózzunk el a beszélgetéstől, ha meddő ismerősünk kezdeményezi. Ne aggódjunk, hogy olyan mélységekbe tereli a beszélgetést, ami már kínos számunkra.

Ne akarjunk teherbeesési tippeket adni meddő ismerősünknek, hacsak nem vagyunk magunk is érintettek. Laikusként valószínűleg nem tudunk olyan módszert, eljárást, kezelést, csodaszert, alternatív eszközt stb. javasolni, amiről ne lennének a miénkénél mélyebb ismeretei.

Ne viccelődjünk ismerősünk meddőségén (húzzatok bele végre! és társai). Vagy ha viccelődünk, számoljunk vele, hogy ez volt az utolsó alkalom, amikor szóbaállt velünk.

Ne dicsekedjünk meddő ismerősünknek gyermekünkkel vagy terhességünkkel. Ugyanakkor ne is kezeljük tabuként gyermekünket, vagy terhességünket. Próbáljuk bizonyos távolságtartással kezelni ezeket a témákat.**

Ne panaszkodjunk meddő ismerősünknek terhességünkkel kapcsolatban. Örüljünk neki, hogy mi terhesek vagyunk, és kívánjuk neki is ugyanezt.

Ne szánakozzunk meddő ismerősünkön. Akin szánakozunk, azt lenézzük, és senkinek nem esik jól, ha lenézik.

Ne legyünk túlzottan és hangsúlyozottan kíméletesek meddő ismerősünkkel. Nem visszamaradott, csak meddő. Most még.

Ne gondoljuk, hogy csak azért, mert mi könnyen teherbeestünk, tudunk valamit, amit meddő nők nem. Mázlink volt. Punktum. Örüljünk neki, és ne legyünk nagyképűek.

Ne adjunk meddő ismerősünknek életviteli tippeket. Semmi közünk hozzá, hogy meddig akar még próbálkozni, miért nem fogad örökbe, vagy hogy milyen kezeléseknek veti alá magát.

Ha meddő ismerősünk megosztja velünk valamilyen műtétje, vagy mesterséges megtermékenyítése részleteit, akkor érdeklődjünk a kezelések eredménye felől. Ne aggódjunk, hogy tapintatlannak fog tartani, vagy elsírja magát a telefonban. Egyszerűen örülni fog, mert úgy érzi majd, hogy számíthat ránk.

Ne adjunk meddő ismerősünknek meddőséggel kapcsolatos ajándékot.

Ne pletykáljunk ismerősünk meddőségéről.

*Ha ismerősünk az ún. childfree-k táborát gyarapítja, azt valószínűleg ő maga fogja közölni velünk.
**Amúgy meddő nője válogatja, engem nem zavar a dicsekvés sem, ha nem direkt rosszindulatú. Mert sajnos olyan is van.

12 megjegyzés:

 1. Szia,
  örülök, hogy jártál a blogomban.
  Nagyon tetszik ez a bejegyzésed.
  Én is átestem ezen,ahogy már írtam is és pontosan tudom vagyis emlékszem ezekre.
  Az emberek annyira tapintatlanok, hogy képesek egy cikluson belül többször is rákérdezni, hogy"Naaaaaaaaaaaaa, semmi?"
  Volt akinek szóltam, hogy legyen kedves legalább egy ciklust kivárni,de ha gondolja akkor szólok, ha van valami."
  Igazából legtöbbjük jóindulatú, csak egyszerűen kíváncsi.
  Sajnos azt is megfigyeltem, hogy ismerőseim közül volt olyan, aki dicsekedett vele, hogy terhes, miközben szánakozva nézett rám, aztán volt aki minden kismamáról értesített, akiről csak tudott.Szerintem a felsorolásból kihagytál egy nagyon fontosat: Ne haragudjunk azért meddő polgártársunkra, ha látszólag nem repes attól a hírtől, hogy a szomszéd kisbabát vár. Ez borzasztóan tud fájni, és senki nem is várhatna önzetlen örömet akkor, ha ő csak vár és vár, és semmi.
  Lehet, hogy ez is a felsorolásba való, hogy mit ne mondjuk, de akárhanyadik gyereked várod és nem jön össze, ha annyira nem is rossz, de azért elég szívfacsaró tud lenni az érzés, hogy miért nem jön össze.
  Én kb. 3 éve vagyok újra meddő és zavar, hogy nem tudom mi a baj megint.
  Szép napot.
  Andryka
  www.sagolek2009.blogspot.com

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 3. Andryka, köszi a kiegészítést, remélem, minél szélesebb körben elterjed a meddőségi illemkódexünk :))

  VálaszTörlés
 4. Igen, ezt tanítani kellene. Mikor mindenki jótanácsokkal jön, milyen pózban, mit kell enni, hogy kell csinálni...meg türelem, majd sikerül...A jóindulatra meg: a Pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

  VálaszTörlés
 5. Ez a poszt nagyon ott van a szeren, gratula!

  VálaszTörlés
 6. Köszi csajok!
  Rabbittbaby, annyira eltaláltad az avatarodat! Tetszik.

  VálaszTörlés
 7. Szia,megteszed, hogy kitörlöd a kommentemet,amelyik úgy kezdődik, hogy Ja ez lemaradt még?
  Nem szeretném, ha akiről írtam rátalálna, mert szeretem őt és nem akarom megbántani, tutu magára ismerne a nevemből és a szituból,tudod milyen a sors....:-)))
  Köszönöm. Most olvasom az archivumokat és jókat nevetek. Tetszik, hog ilyen viccesen veszed ezt az egészet.

  VálaszTörlés
 8. Mindent elolvastam, jókat nevettem, köszi.
  Andryka
  www.sagolek2009.blogspot.com

  VálaszTörlés
 9. Persze, töröltem. Köszi a bókokat!

  VálaszTörlés
 10. Jaj, de nehez ez...
  Mikor akarmit es akarhogy kerdezel egy meddo/onmagat meddonek tarto notol, es semmi sem jo. Ha nem kerdezel, az sem jo. Hogyhogy nem tudod, mikorra NEM VARJA? Hogyhogy nem tudod, epp milyen kezelesen van tul? Esatobbi...

  Igenigen, tapintatosnak kell lenni. Csak talald ki, epp akkor melyik viselkedestipus tartozik a tapintatos kategoriaba.

  Plane, ha te magad is babacsinalasban vagy.

  VálaszTörlés