2010. június 25., péntek

Termékenység

Nálam nem érzik magukat igazán otthonosan a szobanövények. Mindenki azzal bíztat, hogy ki kell tanulni a velük való bánásmódot, de valahogy mégsem tudom elképzelni, hogy a tízéves, önálló botanikai tapasztalataimat keveslik. Próbálom őket forgatni, északi, déli, nyugati (ennyi lehetőségem van) fényre tenni, öntözni, tápozni, békén hagyni, de mégis csak maximum elkezdenek kevésbé rosszul kinézni. Mostanában valami viszont mintha elindult volna...

 Ez itt a zamiám. Ahogy látjátok, nem csattan ki a boldogságtól, de az új, szabályos halványzöld hajtás talán ad némi bizakodásra okot.

Ez az első orcideám. Valamikor decemberben hazahoztam, aznap délután gyönyörködtem a színpompás virágzatában, majd másnap elkezdtem aggódni, és nem is alaptalanul, pár nap alatt mind lehullott. A tő ezek után tetszhalottnak tetette magát, aztán nem is régen a szokásos heti locsolásnál két új rügyecskét találtam rajta, amelyek azóta erős, egészséges ágakká sarjadtak.

Ez a második orchideám. A legnagyobb fagyban érkezett, és ezen annyira megsértődött, hogy nemcsak a virágait vetette le, hanem a levelei is lekonyultak. Pusztán növénybaráti szeretetem gátolt meg abban, hogy csalódottságomban kidobjam a  francba szemétbe, és íme, jótettem helyébe jót várhatok: két hét alatt két új levél, két új hajtás, amiből még lehet léggyökér vagy szár, illetve mindkét szárán új hajtások, tele rügyekkel. Ez utóbbiról nem tudtam dekoratív képet készíteni.

És hát ugye, nem csak a növényeim termékenyek... 

 
Azt továbbra sem tudjuk, ki lakozik a hasamban, csúszik az AFP-eredményem, ezért csúszik a tizennyolcadik heti ultrahangom is, minimum egy héttel. De nem aggódunk, és jól vagyunk, és elkezdtem kismamatornára is járni.

(18+3 hetes)

5 megjegyzés:

  1. nem tudom, tudod- e, de a zamianak az tezs jót, ha minél kevesebbet locsolod, rém ígénytelen, és akkor hoz új hajtásokat :) elég hetente 1x...az orchidára én vettem speckó , földbe dugós tápoldatot és úgy beindult , hogy csak na ( pedig én annyira nem bírom ezt a növényt )

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép formás pocid van :-))))

    VálaszTörlés
  3. A pocakod szép formás, csinos kismama vagy :)

    A növények meg....nekem egy ideig minden kipusztult, aztán valami történt és most szépek, pedig semmit sem csinálok másként, mint korábban.

    VálaszTörlés
  4. Sejtettem, hogy a zamiával felborult a kapcsolati egyensúlyom, minél jobban teperek, annál kevésbé értékeli. Az orchidea magától kelt életre, de most vettem rá orchidea doktort is.
    Sajnos nem csak a virágok pezsegtek fel, a fikusz benjaminuszt elöntötte a levéltetű...

    VálaszTörlés
  5. Nekem is van ez a ket novenyem, a zamia (eddig azt sem tudtam, h ez a neve) meg Magyarorszagrol koltozott ide, Belgiumba velunk, es sem atultetve, sem locsolva nem lett. Na, jo: locsolom neha. Megis no, mintha huznak.
    Az orchideat visszavagtam, mert vki azt mondta, igy kell. Azota csak ugy elvan.
    Viszont vettem par ujabb novenyt, es egyelore szorgalmasan gondozom oket. Mellettem tobb is kihalt mar :(.

    VálaszTörlés