2010. május 6., csütörtök

Körözött

Rengeteg körözöttrecept kering a neten, de ne dőljünk be nekik, akármennyire is autentikusságukra hivatkoznak. Egyetlen valódi körözött létezik. Ez.

Előveszünk egy megfelelő méretű cseréptálat. Műanyag nem jó, mert csúnya. Fém sem jó, mert csörömpöl.

Beléhelyezzük a friss, kimérős juhtúrót. Keverünk.

Rászeletelünk egy fél kocka vajat.* Keverünk.

Ha nehezen keveredik, márpedig nehezen fog keveredni, belelöttyintünk egy kis sört. Aztán még egy kicsit. Aztán még egy kicsit. Akkor jó, ha arra gondolunk, hogy sok lett. Megnyaljuk a sörösüveget, majd szomorúan visszatesszük a hűtőbe. Keverünk.

Beleszórunk valamennyi cayennei-borsot az íze, és piros fűszerpaprikát a színe miatt. Keverünk.

Megkeressük az egész köményt. Ezután megkeressük az őrölt köményt. Utóbbiból vetünk valamennyit körözöttünkbe, majd mindkettőt elrakjuk. Keverünk.

Gondolkozunk egy kicsit, majd nem aprítunk hagymát. Se vöröset, se lilát, se zöldet, se fokot. Keverünk.

Közvetlenül a tálba szeletelünk nyolc darab kapribogyót. Nem kevesebbet, mert minél több, annál jobb, és nem többet, mert meguntuk a szeletelést. Keverünk.

Belepottyantunk két kiskanál fekete kaviárt majdnem kész körözöttünkbe. Keverünk.

Alaposan leszárítunk egy darab szardellafilét az olajától, bosszankodunk, mert nem morzsolódik, majd hajszálvékonyra vágva a többihez tesszük. Keverünk.

Előszedjük új felfedezettünket, a valódi békebeli (Kádárbeli?) sóskiflit. Kiveszünk a hűtőből egy érett paradicsomot és egy csípős zöldpaprikát. A zöldpaprikát visszatesszük, aztán megint kivesszük.** Mosunk, vágunk, tányéron szépen elrendezünk.

Keverünk egy utolsót.

A kifli végére kenjük körözöttünket, harapunk és kenünk felváltva, és közben azon gondolkozunk, miért nem inkább keverettnek nevezték el hajdanán.


*Nem margarint.
**Ami jó a mamának, az jó a babának, és különben sincs még ízérzése. Vagy hadd szokja.

4 megjegyzés:

  1. A körözés majdnem ugyanaz, mint a keverés, nem? :) Egyébként ne haragudj, de ha nem mondod az elején, hogy ez körözött, az alapanyagokból soha, de soha nem találtam volna ki, hogy mi ez! :D Furcsa az a körözött, amiben sör van és kaviár...és persze pirospaprika. Hihi. Finom lett egyébként?

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem finom, azért készítem mindig így ;)) Az Ínyesmestrer alapján dolgoztam ki ezt a receptet. Létezik körözött pirospaprika nélkül???

    VálaszTörlés
  3. Nem, nem létezik, de kaviárral sem! :D

    VálaszTörlés