2010. január 14., csütörtök

Fizetési nehézségek

Egy dolog foglalkoztat egyelőre a műtéttel kapcsolatban: hogy mennyit, mikor és hogyan adjak az orvosnak.

Az első probléma már kezd körvonalazódni. Az orvos kap húszezret, az aneszteziológust pedig úgyse látom többet. Vagy az orvos kap tizenötöt, az aneszteziológus ötöt. Vagy az orvos kap huszat, az aneszteziológus ötöt, és nem veszek új pizsamát, kinek akarok úgyis tetszeni a kórházban, nem? És akkor már csak a nővérkéket kell kitalálnom.

Mikor? Na ez már keményebb dió. Műtét előtt hülyén nézne ki, és azt se tudom, találkozunk-e még egyáltalán a nagy nap előtt. Kutatásaim eredményeként megtudtam, hogy közvetlenül műtét után is odaadhatom, de szerintem félálomban nem ez lesz a legfontosabb dolgom. Különben is, akkor aggódhatnék műtét előtt, hogy kirabolnak, míg alszom. Megkérhetem partneremet is, hogy tevékenyen vegye ki a részét a feladatból, és adja oda ő. De mi van, ha rossz orvosnak adja? Képes rá. Esetleg egyszerűen csak elfelejti nyomatékosítani, hogy az én nevemben fizet, aztán majd epekedhetek kábán egy korty vízért, miközben orvosom egy vadidegen nőbeteget halmoz el kiemelt figyelmével.

És végül a hogyan, ami miatt nincs se éjjelem, se nappalom. Simán pénzt a markába nyomni proletár szokás. Közvetlenül zsebbe nem dugdosok. Kézenfekvőnek tűnik a sima, ropogós fehér boríték, ami azonban a táskámban téve rögtön szürkévé és gyűrötté puhul. Snassz. Lehet színes boríték is persze, és akkor már csak a színek mögöttes jelentését kell tanulmányoznom, nehogy valamilyen félreérthető vagy ellenséges üzenetnek hasson (viszonzatlan szerelem, burkolt ellenszenv, közelgő halál). Talán mellékelthetnék egy szép képeslapot, bár nem feltételezem, hogy orvosom különösebb érdeklődést mutat a nyomadaipari giccsek terén megmutatkozó ízlésemet tekintve.

Megfontoltam a csokoládés dobozba rejtett hálapénz eshetőségét is. Veszélyes, mert talán fel se bontja a doktor (és előtte én vajon hogyan bontom fel?), csak csalódottan odalöki a gyerekeinek, akik egy szót sem ejtenek majd apjuknak egyheti munkám gyümölcséről, és végül én leszek hálátlannak tartva.

Gondolkozzunk tovább. Hallottam például arról, hogy húszezresből rózsát lehet hajtogatni. Még van több, mint egy hetem, azalatt gyakorlok, aztán a pénzvirágba tűzök egy hurkapálcikát, és átnyújtom. Igaz, ennek a megoldásnak talán inkább a rosszlányok örülnek, és nem a meddőségi specialisták.

Szó mi szó, van gondom bőven.

5 megjegyzés:

  1. Hali, menni fogsz még műtét után a dokidhoz varratszedésre (1 héttel műtét után) és 6 hetes kontrollra, addig ne is adj neki pénzt! (Szülésre ugyanez érvényes! :-)

    Én lapar+hiszteró után 30-at adtam az adjunktusnak, aki műtött, +8-at otthagytam a magánrendelésén, a nővéreknek - baromi aranyosak, szuperek voltak! - sütöttem egy sütit, vittem hozzá fagyit, ezzel mindenki boldog volt.

    Még egy jótanács: nagyon nézd meg, mi kerül a zárójelentésedre! Van olyan doksi is, hogy műtéti leírás, azt is kiadják, ha kéred. A záród egyértelmű legyen, mert ha átadod egy másik dokinak, aki a lombikodat/inszemedet foga csinálni, ő csak ezt fogja látni/elfogadni az állapotodról. A rossz zárójelentés miatt sokat lehet szívni, én szívtam is miatta rendesen...

    Amúgy az előzetes vizsgálatod alapján én nem nagyon gondolkodnék, mennyi zsét adjak a dokinak, mert ez minden volt a leírásod alapján, csak normális ellátás nem! :-(

    Több szerencsét!

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    de szuper, hogy írtál, le is rohanlak pár kérdéssel :)
    Elöljáróban: a részletezett vadállat nem az én dokim volt, csak a műtét miatt neki is meg kellett vizsgálnia. Ne kérdezd, miért, én se értem.

    Az az orvos fog műteni, aki később az inszemet is csinálja. Lombikra (most még) remélem, nem kerül sor, de az itt nem megoldható, azt hiszem, egyedül a Kaáli intézetben van Debrecenben.

    Akkor kérjek egy ilyet is, hogy műtéti leírás? Mikor, kitől? És tényleg ráérek varratszedéskor pénzt adni? Nem fogja úgy gondolni, hogy nem is akarok fizetni? (Még eddig sosem adtam neki semmennyit.) Nekem lapar+konizáció lesz, adjak én is 30-at? És az altatóorvosnak?

    Még annyi, hogy orvosommal teljes mértékben meg vagyok elégedve.

    VálaszTörlés
  3. Figyi, sztem nem a te dolgod az összes közreműködő után kajtatni és kitalálni, hogy kinek mennyit... x összeget adj annak, akivel ténylegesen kapcsolatban vagy, HA tényleg OK volt minden és ők majd osztoznak a koncon.

    Amennyiben nem magánintézetben műtenek (felteszem nem, mert ott egy ilyen műtét többszázezres nagyságrend, fix árlistán), akkor csak az "illem" ill. esetedben a további kapcsolat "kötelez", hogy fizess a dokinak.
    A műtét a kontrollal ér véget, akkor derül ki, hogy valóban nem volt semmi komplikáció, nem felejtett benned egy törlőkendőt (bocs, nem rémísztgetni akarok, ez extrém példa)... tehát te mint "ügyfél" akkor tudod meg, hogy valóban elégedett voltál-e a "szolgáltatással".

    Amúgy, a legrosszabb esetben egyenesen rá is kérdezhetsz a dokidnál, hogy mennyit szokás adni neki ilyen esetben. Én így tettem (na nekem sem jutott volna eszembe ez magamtól :-) és azt mondta a doki, ami nekem nagyon szimpi volt, hogy a kórházban nincs árlista, annyit adok, amennyit én gondolok. A hasonló műtéten átesett szobatársaktól érdeklődtem, így lőttem be a 30at. Ez budapesti, SOTE2-es tarifa, az egyik legnagyobb itthoni lapar-specialistánál.

    A tanár úr valszeg azért vizsgált meg, mert a protokoll szerint a részleg vezetőjének rá kell bólintania a műtétre - a S2-őn is volt ilyen procedúra, szerencsére csak kikérdezéssel.

    Az jó, ha ugyanaz a személy műt, aki a továbbiakban is kezelni fog, ebből legalább nem lesz bonyodalom (nálam ahány doki kezébe került a lelet, annyiféle véleményt kaptam rá, ennél szarabb helyzet kevés van, mert te vagy az ütközőzóna, légy te okos, mit csinálj, kinek higgy...)

    Esetleg, ha mód van rá, vetesd fel videóra a műtétet, annál jobb lelet nincs is.

    VálaszTörlés
  4. Köszi mégegyszer a tanácsokat, kezdek tisztábban látni!

    A videózás szerintem nem megoldható, de figyelek majd a műtéti leírásra.

    VálaszTörlés
  5. Helyezd kilátásba az orvosnak, hogy ha mindent jól végez el, akkor utána nyeremény üti a markát. Bár egy évvel korábban írtad a bejegyzést, talán még szükséged lehet az építő jellegű kritikákra. Különben azt is szokták csinálni, hogy adnak egy üveg bort ajándéktasakban és a tasakba bele lehet tenni azt a bizonyos fehér borítékot, csak szólni kell, hogy a bor mellett más is van. Az ápolónőknek pedig vagy pénzt vagy ajándékkosarat szoktak adni. Azt sose felejtsd el, hogy pénzt előre nem szabad adni. Amúgy nem árt tájékozódni az adott kórházról és orvosról is, ahova és akihez mész. Nem olyan régen olvastam egy könyvet és eléggé elgondolkodtatott, mert olyan dolgokat láttam benne, amin igen erősen el kellett gondolkodnom. Ráadásul a neten is sok helyen nézek szét, mert érdekel a téma, hogy ki, hol, mennyit, hogyan és miért fizet. A könyvet ingyen letöltheted ha érdekel. http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

    VálaszTörlés