2009. december 28., hétfő

Cickafark és palástfű, a két jóbarát

A cickafark teát én már csak a palástfűvel együtt tudom elképzelni, annyit olvastam róluk különböző meddőségi fórumokon. Pedig a cickafarkkal sokkal régebb óta ápolok sokkal mélyebb barátságot.

A fészkesek nemzetségébe tartozó, ösztrögénes aktivitású barátnőmmel legalább tíz éve ismerkedtem meg, első hólyaghurutom alkalmával. Mivel csupa jót hallottam róla, hólyaghuruton kívül is felvettem az általam rendszeresen fogyasztott teák közé. Rengeteg folyadékot iszom ugyanis, elsősorban vizet, gyümölcs- és gyógyteákat, s ez utóbbiakat rendszeresen váltogatom. (Amúgy az ivarszervek hatékony működéséhez sok folyadékra van szükség, ami egy külön poszt témája lehet. Vagy lesz.)

A cickafark csökkenti a gyulladásokat. Szabályozza a menstruációs ciklust - ehhez a ciklus második felében kell napi két csészével meginni belőle. Bennünket azonban jelenleg az érdekel, hogy a cickafark segíti a peteérést is, méghozzá a ciklus első felében kezdve fogyasztását. (A follikuláris fázis alatt, azaz peteérésig kell inni.)

(forrás: Wikipédia)

Cickafark-teát szinte bárhol vásárolhatunk, bioboltoknak nem kihívás, drogériákban mindig van, de mezei élelmiszerboltban, hipermarketben is találkoztam már vele. Ára zacskósan nincs 200 Ft, filteresen kicsit drágább, de nem sokkal. Persze a zacskós jobban megéri, és most nem arra gondolok, hogy nagyjából kétszer annyi növényzet van benne, mint a filteres tea dobozában, nem. Hanem, hogy az egész növényzet jóval több hatóanyagot tartalmaz.

Napi két csészével kell inni belőle, víz felforral, kiskanál (nagy csipet) tea beleszór, langyosra hűlve meginni, egészségünkre. Én édesítetlenül szoktam, aki még nem szokott le a cukorról, tegye meg gyorsan. Érdemes beszerezni hozzá egy szűrős-fedeles teásbögrét, márcsak azért is, hogy a lényeg ne gőzölögjön ki belőle. Az ízéről pedig nem sok mindent tudok mondani, nem rossz, de nem ez az erőssége ugyebár.

A palástfűről nem voltak megelőző tapasztalataim. Olvastam róla, hogy erősíti a méhet, beágyazódáskor sokat segít, és számos kismama köszönheti neki a terhességét. Peteéréskor kell elkezdeni a fogyasztását, szintén két csészével naponta, szerencsések az első trimeszter végéig igyák, kevésbé szerencsések csak az adott ciklusuk luteális fázisában, és vigasztalódjanak a tudattal, hogy bár a petéjük most nem tapadt meg, de sokat tettek a narancsbőr és a fogínyvérzés ellen. Ráadásul a külseje is nagyon tetszetős (mármint a palástfűnek), lássuk csak!

(forrás: szintén Wikipédia)

Palástfűhöz nem annyira könnyű hozzájutni, mint cickafarkhoz, és én csak zacskós formában találkoztam vele. Bioboltokban többnyire van, vagy kérésre hoznak (és amikor megrendeljük, nagyon megértő képet fog vágni az eladó), állítólag gyógyszertárban is lehet kapni, de amikor én mentem, akkor mindig pont elfogyott. Nekem egy hónapban nagyjából másfél zacskóval fogyott, egy zacskó 500 Ft körüli áron kapható. Ja, és egyszer a DM-ben láttam egy szezonális teakeveréket, aminek a palástfű volt az egyik alkotóeleme. Ízre állítólag jobb, mint a cickafark, de én elfogult vagyok. A palástfüvet különben is nehezebb volt leszűrni.

Személyes tapasztalat: ez volt az első módszer, amiben igazán bíztam, és ittam, és ittam, és ittam, aztán pár hónap után elment tőle a kedvem. Tüske nem maradt bennem, kedves páros, de azért jobban szeretnék már inkább a málnalevélről értekezni.

3 megjegyzés:

  1. a málnalevél mire lesz majd jó?

    VálaszTörlés
  2. Szülés előtt szokták, könnyíti a tágulást. Kb ennyit tudok róla.

    VálaszTörlés
  3. A málnalevél a peteérést is serkenti a cickafarkhoz hasonlóan.
    Jusztis, gratulálok a blogodhoz, most kezdtem olvasni az elejétől, és nagyon feldob, hogy ilyen pozitívan is hozzá lehet állni ehhez az egészhez.
    Zsófi

    VálaszTörlés