2009. december 23., szerda

Az ovulációs teszt

Az ovulációs teszt az első segédeszköz, amit a teherbeesni kívánó nő bevet. Sokan már az első "éles" hónapban is használják. Célja, hogy megmutassa, mikor következik be az ovuláció, így a szeretkezés megfelelő időzítésével növeli a fogamzás bekövetkeztének esélyét.

Kétféle ovulációs teszttel találkoztam. Az egyik a kazettás, amire csöppenteni kell a vizeletből, a másik pedig csak egy papírcsík, amit bele kell lógatni a vizeletbe. Működési elvük megegyezik, az LH (luteinizáló hormon) szintjét mérik a vizeletben. Áruk 100 Ft/darabtól akár 4000 Ft/5 darabig terjed. A legolcsóbb a vaterán, ahol általában 5 db ovulációs teszt van egybecsomagolva 1 db terhességi teszttel (éljen az optimizmus), a legdrágább pedig a drogériákban. Igaz, a vaterán én még csak papírcsíkosat láttam, kazettásat nem.

A ciklus 11 napján érdemes elkezdeni használni az ovulációs tesztet. Ehhez napközbeni (tehát nem reggeli) pisit vegyünk, és érdemes a tesztelés előtti pár órában csak keveset inni. Szinte biztos, hogy a tesztünk két csíkos lesz, ekkor azonban még ne ráncigáljuk haza párunkat a munkahelyéről, "itt az idő!" felkiáltással: az ovulációs teszt akkor minősül pozitívnak, ha a tesztcsík ugyanolyan erős, vagy még erősebb, mint a kontrollcsík. Ilyenkor már ugorhatunk az ágyba, hiszen 24-36 órán belül bekövetkezik a peteérés.
(A tesztcsíkot általában T-vel jelölik, és a vizelet hormontartalmától függően színesedik be. A kontrollcsík jele C, és mindenképpen láthatóvá válik; ha mégsem, bontsunk új tesztet.)

Megfelelő időben elkezdett, naponta használt (természetesen naponta új) ovulációs teszttel nyomon követkető az LH növekedésének a szintje. Minél erősebb a tesztcsík, annál magasabb az LH szintünk. Ha valakinek hosszabb a ciklusa, mint 28 nap, akkor az átlagos hosszból vonjon ki 17 napot, és akkor kezdje el a méricskélést.

Személyes vélemény: kezdőknek jó játék, viszont ha komolyabbra fordul az ügy, akár hanyagolhatjuk is (az orvosnak első dolga lesz peteérést nézni). A hőmérőzés pedig legalább ilyen pontos eredményt ad, pepecselés nélkül, ingyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése