2010. július 4., vasárnap

A kismama reggelije

A kismama reggelije merőben ellentétes a kutya vacsorájával, ugyanis míg utóbbi nem létezik, az előbbi nagyonis. A legtöbb, korábban soha nem reggeliző kismama már akkor rákap a korai étkezésre, amikor még fogalma sincs az állapotáról, de legkésőbb a hatodik hét környékén mindenképpen. Erre nem a magzat, vagyis ekkor még embrió iránti felelősség vezeti, nem az egészségtudatosság, de még csak nem is orvosa tanácsa. A kismama egyszerűen rákényszerül az evésre, különben rosszul lesz.

Vizsgáljuk meg röviden, mi történik friss kismamánkkal, ha nem reggelizik: hányingere támad, elsötétül előtte a világ, leesik vércukra és ingerküszöbe, vagyis kötekedni és nyáladzni kezd. Ha tapasztalatlan, akkor mindezt a vitaminhiányra fogja, és szorgalmasan öklendezik az éhgyomorra bevett tablettáktól, egészen addig, míg valakinek eszébe nem jut, hogy talán némi táplálék segítene a problémán.

A kismama ekkor annyi étlen reggel után előbb kiborul, majd -szigorúan próbaképp- leerőltet némi üres piritóst, és lőn csoda: minden baja elmúlik. Egy egész napja van rá, hogy kitalálja, mivel töltse meg másnap edzetlen gyomrát, majd a gyümölcs mellett dönt.

Körülbelül egy hét telik el az elsőre pompásnak tűnő gyümölcsös kísérletezéssel. Turmixoljuk, lehajtjuk, na ugye, hogy nem volt nehéz, aztán kezdődhet az émelygés. Másnap beleteszünk egy szénhidrátdús banánt, turmixoljuk, émelygünk. Harmadnap banán, gyümölcs, tejtermék, ekkor kerül sor az első hányásra, mert a kismama nem bírja a tejet. Se a kefírt. Se a joghurtot.

A gyümölcsös zsákutca után kézenfekvő, hogy mivel egyedül a piritós segít, csakhogy azt nehéz megenni, valamilyen puhított gabonalapú termék jöhet szóba. A tejbegríz óvatos felvetésére sírógörcs a válasz, viszont valakinek zseniális ötlete támad: háztartási keksz, bőséges tea-fogyasztással. Az immáron nyugodt gyomrú kismama részegülten nyammog el napi félzacskó teába áztatott kekszet, aztán egyszerre kevés lesz a hányinger elűzése: gasztronómiai örömökre vágyik.

Hetente 3-4 zacskó tesztelésére adódik lehetőség, mialatt kiderül, hogy az egyik puha, és belemállik a teába, a másik nagy, haraphatatlan, és kimállik a szájból, a harmadikban gejl a töltelék, és a család valamelyik másik tagja eszi meg unalmában, a negyedik túl száraz, de eláztatva túl nedves, az ötödik túl finom, és az indokoltnál többet fogyaszt belőle a kismama, a hatodikat pedig csak a város túlsó felén lehet kapni. A hetedik a triplacsokis pilótakeksz, nem karakteres, de nem jellegtelen, puha, ám harapható, nem nehéz legyűrni, ízre megfelelő, de unalmában senki nem nassolja, és pusztán öt darab kitesz egy komplett reggelit.

Nem is kellene változtatni rajta, ha a kismama rá nem szokna a kakaós tekercsre. Arra, amit a messzebik kisboltban lehet kapni, minden reggel, frissen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése