2010. április 21., szerda

Hogyan váljunk profi tesztelővé?

Hosszú és fáradságos folyamat, amíg az átlagnőből profi terhességi tesztelő lesz, ám ez ne riasszon el bennünket. Kitartó munkával és sok-sok lemondással mi is feljuthatunk a csúcsra, s bár ez a munka elsősorban gyakorlati jellegű, nem árt, ha a rögös út elméleti hátterével is alaposan megismerkedünk. Lássuk csak!

1. Amatőr vagy belépő szint: a hobbitesztelő. A hobbitesztelő az első (második, harmadik) védekezés nélküli hónapban, a menstruációja közeledtével/pici csúszásával elballag a legközelebbi drogériába, és riadtan szembesül azzal, hogy legalább hatféle terhességi tesztet lehet kapni. A legolcsóbb 600 Ft, a legdrágább 2.000, és mindre az van írva, hogy már az elmaradt menstruáció első napján 99%-os megbízhatósággal jelzi az eredményt. A hobbitesztelő gondolkozik egy kicsit, majd megvásárolja a második legolcsóbb (hiszen gyereken nem spórolunk) és/vagy az abszolút legdrágább tesztet. Bár mindannyian hobbitesztelőként indulunk, sajnos sokan közülünk rövidesen teherbe esnek, ami elzárja a fejlődés további útját.

2. Középhaladó szint: hobbitesztelőnk legkésőbb a negyedik sikertelenül áttesztelt hónapja után megunja, hogy hó végi pisilése olyan sokba kerül. Lassanként áttér a legolcsóbb (de még így is elég drága, 700 Ft-os), egyet fizet, kettőt kap drogériás tesztcsíkra. A legelső meglepetés akkor éri, mikor nem hogy kettő, de egy csík sem jelenik meg tesztelése után. A további problémák változatosak: rózsaszínné vált tesztcsík, elmosódott tesztcsík, halvány egycsíkos tesztcsík, egyéb módon értelmezhetetlen tesztcsík. A középhaladó tesztelő előtt két út áll: leszokik a tesztelésről, így kiesik a versenyből, vagy beleássa magát a szakirodalomba. Tisztába kerül a hím kecskebéka hormonjaival, a tesztek működési elvével és érzékenységével. Hitetlenkedve fogadja a hírt, hogy a vaterán 10-es érzékenységű klinikai tesztcsíkot lehet kapni, egy ezresért 10 darabot. Feladja első megrendelését. Vadhajtásként megjelenik az ovulációs tesztelő.

3. Haladó szint: a postai átvevőszelvény aláírásával megszületik a haladó tesztelő. Az élet császárának érzi magát: olcsón tesztel, és minden tesztcsíkon szép, egyértelmű csík látható. Igaz, hogy csak egy, de az is több a semminél. Nyugodtan megengedheti magának azt a luxust, hogy már a nyolcadik dpo-n belevesse magát tesztelés örömeibe. Fórumokon magabiztosan hirdeti felfedezését, lenézi azokat a tájékozatlanokat, akik múlt századi módon a patikából vagy a DM-ből szerzik be tesztjeiket.
Ez a boldog, kiegyensúlyozott állapot akár évekig is eltarthat. A továbbfejlődéshez folyamatos gyakorlás szükséges (ne vegye el kedvünket, hogy látszólag nem haladunk), no meg némi szerencse: egy szép napon szinte láthatatlanul megjelenik filléres lakmuszunkon a második vonalka.

4. Kaotikus szint: a pozitív (vagy álpozitív? vagy negatív??) tesztecske borítja haladó tesztelőnk hosszú ideje tartó, elmélyült önbizalmát. A pisilés befejezése utáni tizedik percben már a drogéria Női higiénés termékek feliratú polca előtt topog, válogatás nélkül a kosarába dob 2-4 darab drágább fajta tesztet, majd mámorosan pisil napokig. Egy héten belül törzsvásárlói kártyát kap a DM-ben, majd a Rossmannban is. Hosszú évek vaterás hűsége után valósággal tobzódik a különféle márkájú és árfekvésű, papírcsíkos és kazettás, vizeletsugaras, lógatós vagy cseppentős tesztek tengerében. Motivációja megváltozik: már régen nem a második csík előidézése a cél, ehelyett előbb erősődő csíkot akar, majd a tökéletes, két erős színű csík ábrándját kergeti. Bár úgy tűnhet, ebben a felfokozott pár hétben egy életmű dől össze, valójában az újrafelismerések és szintetizálások időszaka ez.

5. Profi szint: a profi tesztelő habozás nélkül nyúl a polcon egy közepes kategórájú, ám szigorúan kazettás tesztmárka felé. Már nem érzi kényszernek, hogy kétnaponta teszteljen, inkább csak azért tesztel, minden izgalom nélkül, hogy ki ne essen a pixisből. Tudja és elfogadja, hogy két egyformán erős csík csak a mesékben és a reklámokban létezik. Minden megtörtént már vele, ami egy tesztelővel megtörténhet, több élménye van, mint egy Afrika-vadásznak. A grádicson lejjebb álló társait ismételten figyelmezteti, hogy a tesztelés életforma, és nem biztos, hogy a legjobb az összes közül. Letekint magányossága csúcsáról, sóhajt, és új célok után néz.

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, én ebben a hónapban léptem be a profi tesztelők táborába... :D

    VálaszTörlés
  2. Ez ku@va jó.:-)))))))))))))))))...és tudatom profi tesztelő vagyok, de azt hiszem abból is a dilisebb, mert én mindig, kivétel nélkül látok egy második fantom csíkot, addig- addig forgatom, mindenféle megvilágítás mellett. Természetes fénynél, lámpánál, sötétben.
    Látni vélem, mire férjem közli, hogy hülye vagyok, nincs ott semmi,de ÉN látom!!!!!!!!!!!!!!
    Nagyítózok is ha kell.
    Kihagytad a törpemikroszkópot. Az se rossz tesztelő. És nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy 15 perc vagy mennyi után téves az eredmény. Napokig megtartom hátha.....
    :-)

    VálaszTörlés
  3. Andrea...mintha én írtam volna! Ugyanez, nálam is! :D

    VálaszTörlés