2011. január 9., vasárnap

10 dolog, amit tuti nem tudtál a szoptatásról

1. A szoptatás és a fejés az első hetekben összetartozik. Értsd: amikor nem szoptatsz, akkor fejsz. Mindezt úgy, hogy eleinte tejed sincs, és nem tudsz sem szoptatni, sem fejni.

2. Akármennyire is beválik a nagy gonddal kiválasztott, méregdrága mellszívód, három nap után azt kívánod, hogy az életben ne lásd többet. Ennek ellenére hetekig ez lesz a leggyakrabban a kezedben tartott tárgy.

3. Négynapos síró csecsemőnek akkor is íratsz fel tápszert, ha kívülről fújod a La Leche Liga összes füzetét, és mindkét melledből csöpög a tej.

4. Ha már mell: melleidnek két állapota lehetséges. Vagy óriási, fájdalmasan feszülő, érintésre vagy anélkül is tejet lövellő didkók, vagy normál méretű emlők agyoncsócsált bimbókkal.

5. Ha hetekig azt kívánod, bárcsak tudna szabályosan szopni piciny kis csecsemőd, akkor, mire ő belerázódik, azt fogod kívánni, hogy bárcsak bármi mást is tudna csinálni a szopáson kívül.

6. Az igény szerinti szoptatás ugyanis napi 16-24 órás szoptatást jelent. Vannak olyan mitikus bébik, akik ennél kevesebbel is beérik, de őket csak hallomásból ismered.

7. Amikor végre elmúlik a mellfeszülésed, egyből stresszelni kezdesz, hogy apad a tejed. A tejjel gégéig feltöltött gyermek és napi három áttejezett póló nem elég erős ellenérv.

8. Na igen, a tej. A tej ellen felesleges hadakozni, öltözz át naponta többször (vagy inkább egyszer sem, nem tökmindegy?), vetess még néhány tejfogó kendőt, a mosógép úgyis minden nap megy, a fotelt majd átkárpitoztatjátok, a férjed pedig úgyis azt hazudja, hogy végtelenül vonzó vagy laktáló csöcseiddel.

9. Napi pár deci tej előállításához több liter folyadékot kell meginnod és mellé még folyamatosan éhes is leszel. Tanulj meg szoptatás közben enni, ergo fekve levest kanalazni.

10. Bár nem hinnéd, de egyszer beáll a tejed, megszokja a mellbimbód, hogy négycentisre nyújtják, elfelejted, hová is tetted a mellszívót, és fölöslegesnek tartasz napi másfél óránál több szabadidőt, mert rájössz: szoptatni tényleg jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése