2010. január 13., szerda

Terjeszkedő szörnyeteg: az endometriózis

Valahogy folyton abba a betegségbe esek, amelynek már a leírása is annyira elborzaszt, hogy nem bírom végigolvasni.* Így volt ez 17 éves koromban a húgyhólyaggyulladással, aztán 21 éves koromban az aranyérrel, most pedig az endrometriózissal. Ráadásul sosem tudtam elképzelni, hogy ezek bármelyike is érinthetne pont engem. És ha valaki most azt veti ellen, hogy ha nem vagyunk betegek, akkor nem tudjuk elképzelni, hogy azok leszünk, azt ki kell ábrándítanom: igenis vannak olyan betegségek, amiket nem csak el tudok képzelni magamnak, hanem egyesen ábrándozom róla. Mentálisból egész csokrot gyűjtöttem, és ezek nagy részében nem szenvedek. Fizikailag csak egy komolyabb asztmára vágytam tizenéves koromban, na ez bejött, de viszonzatlan szerelem pl. a gyomorfekély, vagy valami igazi végtagtörés.

Tehát egyáltalán nem azért zavar az endometriózis, mert van, hanem mert pont endometriózis.

Túl sok mindent nem tudtam meg róla. A méh belső felszínén lévő nyálkahártya (endometrium) normális esetben hónapról hónapról felépíti magát, majd a menstruáció során kiürül a szervezetből. Endrometriózis esetén viszont az endrometrium nem távozik teljes egészében, hanem a méhen kívül gyökeret ver és elburjánzik. Leggyakrabban a hasüregben található, befonja a petefészkeket, körülfolyja petevezetékeket, a méh külső rétegét, majd elvándorol a hüvely és a végbél közötti területre - egyszóval terjed, amerre helye van. És ennyi.

Tünete lehet a túlságosan erős menstruációs vérzés, esetleg alhasi fájdalom a ciklus különböző időpontjaiban. Vannak olyan nők (pl. én), akiknél semmilyen panaszt nem okoz, bár a női meddőségért akár 30%-ban is felelős lehet. Biztos diagnózisa csak laparoszkópos kivizsgálással állítható fel.

Az endometrium, akár rendeltetési helyén, a méhben található, akár endometriózisként riogatja gazdáját, egyformán reagál a menstruációs ciklus hormonjaira. Míg a méhen belül mázlija van, és ürülhet kedvére, a méhen kívül már nincsen szabad kijutása a testüregből, ezért hasüregi vérzést, csomósodást és gyulladásokat okozhat. (Bár tudom, hogy nagyon intelligens ismerőseim és olvasóim vannak, akik nem undorodnak egy beteg embertől, azért ismételten leszögezem, hogy semmiféle gusztustalan sem gusztusos panaszom nincs.)

Kezelése történhet hormonális úton: a peteérés gátlásával az endometriózisos csomók elhalnak. Ennek a módszernek a hátránya, hogy nyilván nem segít a meddőségen, és az endometriózis is visszatér a kezelés végeztével. Hatékonyabb eljárás, ha műtéti eljárással eltávolítják a csomókat. Ez szerencsére nem csak nyitott hasi, hanem laparoszkópos műtéttel is megoldható, és nagyon remélem, hogy nekem ezzel fogják megoldani. Változó eredménnyel járnak a különféle alternatív terápiás elméletek: táplálkozási változtatások, kínai orvoslás, gyógytermékek. Ezeket akkor fogom kipróbálni, ha már úgyis minden mindegy lesz a laparoszkópos eljárás nem jár sikerrel.

Kialakulásáról csak elméletek vannak. Nekem ezek közül egyedül az rokonszenves, hogy embrionális koromból maradtak ott szövettörmelékek. A többi szerint visszafelé folyik a menstruáció, amit képtelenségnek tartok, vagy az endrometriális szövet a nyirokkeringéssel szétterjed a hasüregben. Ugye ti is az embriós megoldással békülnétek ki leginkább? Na ugye.

És akkor most lehet hogy hülyeséget mondok, de én el tudnám képzelni, hogy összefüggésben áll a tamponhasználattal. Azért erre majd rákérdezek az orvosomtól.



*Igen, szoktam betegség-leírásokat olvasgatni.

1 megjegyzés:

  1. Sógornőmet is megműtötték endoval, és úgy volt , hogy most vállaljon gyermeket (20) és ne később, mert most még van esély rá. Mára már Boldog 3,5hónapos kismama :)

    VálaszTörlés